جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۱۵ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    اخلاق / اخلاق در خانه/جلد دوم / جلسه سيزدهم
    توبه چيست؟


    يكي از فضائلي كه فوق‌العاده پيش خدا مطلوب است، حالت توبه از گناه است. يعني انسان يك حالت خضوعي، يك حالت سرافكندگي و دل‌شكستگي از گناه در مقابل خدا داشته باشد. برگشت از نفس امّاره به آن بُعد ملكوتي. برگشت از سوي شيطان به سوي رحمان. برگشت از اين دنياي فاني و توجه به آخرت؛ و بالاخره حالت خضوع، حالت خشوع و سرافكندگي در مقابل خدا. اين يك «حالت» است. اگر گفتاري هم در كار باشد، بايد از اين حالت سرچشمه بگيرد تا توبه شود. صرف گفتن «استغفر الله ربّي و اَتُوبُ اِليه» ثواب دارد. ذكري است از اذكار. ذكرِ فوق‌العاده مطلوبي هم هست. اما اين ذكر اگر از دل سرچشمه بگيرد، به اين مي‌گويند «توبه». اما اگر لقلقه ی زبان باشد، به فرموده ی اميرالمؤمنين(ع)، اين توبه نيست، فقط ذكري است و ثواب دارد. آن كه در قرآن شريف بيش از صد آيه براي آن آمده است، آن حالتي است كه براي دل پيدا مي‌شود. چيزي كه خدا خيلي دوست دارد. به اندازه‌اي كه در روايات مي‌خوانيم: اگر كسي در شب تاريك زاد و راحله‌اش را گم كرده باشد و ناگهان پيدا كند، چقدر خوشحال مي‌شود؟ اگر بنده‌اي توبه از گناه كند، پروردگار عالم بيش از اين خوشحال مي‌شود[1]؛ و بالاخره آن كه قرآن مي‌فرمايد:

    (اِنَّ اللهَ يُحِبُّ التَّوّابينَ)[2]

    آدمي كه توبه كند‌، گناهكاري كه برگردد از كار زشتش و خود را اصلاح كند، خدا اين را دوست دارد. خدا آن دلي را كه به واسطه ی آب توبه پاك شود، دوست دارد.

    اين شبها، قرآن سرگذاشتن خيلي ثواب دارد. براي اينكه هم توبه است و هم دعا؛ و اين دو از نظر قرآن و اهل بيت خيلي مطلوب است. اما يك وقت فقط دعا است. فقط گفتن «استغفرالله» و گفتن «العفو» و امثال اينها است كه ذكر است و دعا است، گرچه مطلوب است اما كارساز نيست. توبه ی واقعي نيست. توبه ی حقيقي نيست. توبه ی واقعي مال دل است نه مال زبان. دعاي حقيقي مال دل است نه مال زبان.

    اگر دل در مقابل پروردگار عالم خاضع و سرافكنده شد، و يك حالت خشوعي در دل پيدا شد كه خواه ناخواه اشك جاري مي‌شود و زبان هم گوياي به «العفو العفو» مي‌شود. در چشم و صورت و بدن حالت خضوعي پيدا مي‌شود. و استغفرالله او يكي پس از ديگري بلند مي‌شود. اين مال دل است. اگر كسي بخواهد توبه و دعايش كاربردي براي او داشته باشد، بايد دل را صاف و درست كند؛ در دل بايد سرافكندگي در مقابل خدا را ايجاد كند؛ و اين از معرفت سرچشمه مي‌گيرد. هر چه معرفت انسان به خدا بيشتر باشد، اين حالت براي او بيشتر پيدا مي‌شود. اهل دل توبه را به سه قسم تقسيم كرده‌اند:

     

     

     

    پي نوشت ها:

     

    [1]. اصول كافي، جلد 4، صفحه ی 180 (باب التوبه).

    [2]. سوره ی بقره، آيه ی 223.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365